Kripto para piyasaları ağustos ayında da yeni kripto hackleri yaşıyor. Solana cüzdan saldırısının ardından bu da oldu. 2022 yılında piyasalar birkaç milyar dolarlık saldırıya şahit oldu. Cüzdan hackleri, stablecoin saldırıları ve çok daha fazlasını sadece 8 ayda yaşadık. Peki son saldırı hangi kripto parayı hedefliyordu? Saldırının detayları neler?
Acala Token (ACA)
Polcadot ekosisteminin en önemli yapı taşlarından olan Acala önemli bir saldırıya uğradı. Bugün sabaha karşı 04:00 sularında altcoinin fiyatı önemli ölçüde eridi. Yine DeFi, yine hack diyebileceğimiz sıradanlaşan bir olaydan bahsediyoruz. Tornado Cash ile sallantı yaşamaya başlayan merkeziyetsizlik kavramı yaşanan siber saldırılarla yatırımcıları da artık rahatsız etmeye başladı. Polkadot‘un aUSD ekosistemine ev sahipliği yapan merkezi olmayan finans ağı, resmi Twitter hesabı aracılığıyla ağdaki “yapılandırma sorunlarının” artmasının ardından operasyonların durdurulduğunu açıkladı.
Açıklama ise şöyle;
“aUSD’yi etkileyen Honzon protokolünün bir yapılandırma sorununu fark ettik. Sorunu araştırıp hafifletirken Acala’daki operasyonları duraklatmak için acil bir oylamadan geçiyoruz. Normal ağ çalışmasına döndüğümüzde geri bildirimde bulunacağız.”
Acala Token (ACA) Hack
Ağa sızan saldırganlar tam 1,2 milyar dolar değerinde aUSD bastı. Bunun yakın zamanda NEAR ekosisteminin USN isimli stablecoini de yaşamıştı. aUSD saldırısı varlığın anında %70 oranında düşmesine neden oldu. Bu raporun yayınlandığı tarihte, piyasa hissiyatı oldukça düşüş eğiliminde olduğundan, stablecoin halen negatif görünümünü sürdürüyor. 30 Haziran tarihinden bu yana ilk kez 1,03 dolara yükselen aUSD son başarısının üzerinden kısa bir zaman geçtikten sonra 0,57 dolara düştü. Yazı hazırlandığı sırada ise 0,88 dolardan alıcı buluyor.
Acala‘da olduğu gibi, bu yıl diğer birçok DeFi protokolü saldırı altında. Ağustos ayının başlarında CurveFinance, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Daha sonra DeFi protokolünün yaklaşık 570.000 dolar kaybettiği ortaya çıktı. Benzer şekilde, mart ayında, başka bir DeFi borç verme ve kredi protokolü Fortress, 3 milyon dolarlık saldırıya uğradı. 2021’de 12’den fazla DeFi platformu saldırıya uğradı ve bu da 11 milyar doların üzerinde toplu kayıpla sonuçlandı. Aynı hızda devam ederse 2022 yılında bu rakam daha da artabilir.