Küresel ölçekte kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmaları devam ediyor. Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler harekete geçti. Merkezi olmayan platformlardan yapılan işlemlerdeki anonimlik birçok düzenleyici kurumu rahatsız ediyor. Metamask, Phantom gibi KYC gerektirmeyen cüzdanlarla ilgili yakın zamanda bir yasak adımı atılabilir.
Avrupa Birliği ve Kripto Para
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi, 31 Mart 2022’de bir oturum düzenlemeye hazırlanıyor. Bu oturumun amacı Metamask gibi anonim cüzdanları düzenlemeyi amaçlıyor. Bu yasak, kara para aklamayı engellemeye yönelik bir girişim olacak.
Önergede şunlar yazıyor;
“AB Komisyonu’nun AML paketi, finans kurumlarının fon transferlerine ödeme yapan ve alacaklı hakkında kripto varlıklara ilişkin bilgilerle birlikte eşlik etme yükümlülüğünü genişletecek olan Fon Transferi Yönetmeliği’nin (TFR) bir revizyonunu içeriyor”.
Ernest Urtasun ve Assita Kano projeye başkanlık ediyor ve oylama öncesinde katılımcıları ikna etmeyi hedefliyorlar. Girişim, kripto paraların gizliliğine doğrudan bir saldırı olacaktır. Bu düzenleme, özel anahtarı kullanıcısına veren cüzdanların da önünü kesebilir.
Potansiyel Yasağa Tepki Yağıyor
Kripto savunucusu Patrick Hansen, Twitter adresi üzerinden bu sorunları gündeme getirdi. Teklifte AB tarafından ele alınması gereken bazı “problemli” başlıkları ele aldı.
“Yalnızca barındırılmayan bir cüzdandan/cüzdana yapılan transferlerden kişisel verilerin toplanması (doğrulanmaması) için gerekli olan ilk tekliften farklı olarak, taslak şimdi “birliğin arkasındaki kaynak veya lehtar ile ilgili bilgilerin doğruluğunu doğrulamayı” gerektiriyor. Barındırılmayan bir cüzdandan 1000 EUR üzerindeki her kripto transferi için şirketler yetkili AML denetleyicilerini bilgilendirmekle yükümlüdür. Tüm bu işlemler için kara para aklama belirtisi/şüphesi olmasa bile bunu yapmaları zorunlu hale geliyor. Bu, mahremiyet haklarının mutlak bir ihlalidir”.
Kripto borsalarının, henüz ele alınmamış büyük eksikliklerle birlikte son aylarda güvensiz olduğu kanıtlandı. Birçok yatırımcı borsalara güvenmek yerine özel anahtarını ellerinde tutabildikleri cüzdanları kullanıyor. Ledger ve Metamask bunların başında geliyor.
Kripto para topluluğu AB yetkililerinin ele aldığı PoW yasağını yüksek sesle itirazları sayesinde engelledi. 31 Mart tarihinde tartışılacak ve mahremiyeti ihlal eden bu denemenin başarılı olup olmayacağını ise günler sonra göreceğiz.