ABD’de bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerine yapılan teorik araştırmaya göre dağıtık defter teknolojisinin bazı “dezavantajları” bulunuyor.
CBDC Araştırması
Boston Federal Rezerv Bankası ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan ve dijital para birimleri üzerine olan araştırma CBDC’ye yönelik ilk araştırma bilgilerini ortaya koydu. “Project Hamilton” olarak adlandırılan araştırma projesi, iki potansiyel model kullanarak “varsayımsal genel amaçlı bir CBDC”yi test etti.
İlk potansiyel model, emir ile yapılan bir işlem geçmişi oluşturmak için doğrulanmış işlemleri bloklar halinde organize eden “emir sunucusu” dağıtık defter teknolojisi (DLT) aracılığıyla işlemleri gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamalara göre araştırmacılar bu model ile işlemlerin %99’undan fazlasını iki saniyenin altında ve işlemlerin çoğunu 0,7 saniyenin altında tamamlayabildi. Ancak emir sunucusunun tek bir aktörün kontrolü altında çalıştırılması nedeniyle bir takım sorunlarla karşılaşıldı. Bu sebeple araştırmacılar dağıtık defter teknolojisini bazı dezavantajları olduğu sonuna vardı:
Örneğin, performans darboğazları yaratıyor ve tasarımlarımızdan birinin yapmadığı işlem geçmişini korumak için merkezi işlem işlemcisini gerektiriyor, bu da önemli ölçüde geliştirilmiş işlem çıktı ölçeklenebilirlik özellikleri sağlıyor.
Öte yandan blockchain teknolojisinden gelen fikirlerin kullanılmasına rağmen, farklı aktörlerin yetkisi altında faaliyet gösteren dağıtık bir deftere ihtiyaç duyulmadığı da yapılan açıklamalarda belirtiliyor.
Çift Harcamaları Önlemek
İkinci mode, çift harcamaları önlemek için tek bir emir sunucusuna güvenmek yerine işlemleri birden çok bilgisayarda paralel olarak işledi. Araştırmacılar bu yönetimin üstün ölçeklenebilirlikle sonuçlandığını ama tüm işlemler için sıralı bir geçmişi somutlaştırmadığını ifade etti.
İkinci modelde işlemlerin %99’u bir saniyenin altında kalıcı bir şekilde ve işlemlerin çoğu yarım saniyenin altında tamamlandı. Yapılan açıklamalara göre saniyede 1,7 milyon işlem hacmine ulaşıldı.
Hamilton Projesi, varsayımsal bir dijital para birimi platformu oluşturmak ve test etmek amacıyla mevcut ve yeni teknolojilerin kullanımını keşfetmek için ilk olarak 2020’de duyuruldu. Kod, MIT tarafından yürütülen ve daha fazla CBDC araştırması için bir platform görevi görecek bir proje olan OpenCBDC’ye yapılan ilk katkı olarak değerlendiriliyor.