Güney Kore’deki Bithumb kullanıcılarının kişisel cüzdanlarını onaylamak için sadece iki günleri var, aksi takdirde kripto para çekme işlemleri engellenecek. Güney Kore’deki düzenleyicilerin getirdiği kurallar çerçevesinde KYC konusu daha da kritik hale geldi.
Bithumb Hesapları Kısıtlayacak
27 Ocak’tan itibaren Güney Kore kripto borsası Bithumb, kullanıcıların kripto varlıklarını doğrulanmamış özel cüzdanlara çekmelerine izin vermeyecek. 24 Ocak’ta borsa, ülkede doğrulanmamış cüzdanlara para çekmeyi yasaklayan dört büyük borsadan ikincisi olacağını duyurdu. Coinone geçen ayın sonlarında benzer bir politika çıkardı. Diğer büyük borsalar ise Upbit ve Korbit’dir.
Yeni politika, kullanıcıların yalnızca kendi özel cüzdanlarını kaydedebileceğini belirtir. Kayıt işlemini gerçekleştirmek için, kullanıcıların ek bir kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Kraken, Bitstamp, Blockchain.com, Bybit ve Binance.US gibi sıkı bir KYC süreci olan herhangi bir yerel merkezi borsaya ve yabancı merkezi borsaya yapılan para çekme işlemleri sıkıntısız şekilde yapılabiliyor.
Türkiye’de Uygulanabilir Mi?
Hali hazırda hükümet kripto paraların düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Bu yüzden farklı ülkelerdeki regülasyon örnekleri bizim gelecekte karşılaşabileceğimiz süreçleri de temsil edebilir.
Yerel haber kaynağı Money Today, borsanın ortak bankası Nonghyup Bank’tan FATF Transfer Kuralı’na uymak için politika değişikliği yapması yönünde baskıyla karşılaştığını bildirdi. Transfer Kuralı, finans kurumlarının sınır ötesinde fon gönderenlerin ve alıcıların kimliğini bilmesini sağlamak için tasarlanmıştır.
Banka, borsanın “kendi KYC sistemine sahip olmayan tüm kişisel cüzdanları bloke etmesini” “şiddetle talep etti”. Bu tür cüzdanlar, diğerleri arasında MetaMask ve MyEtherWallet’i içerir. Kore Wonu (KRW) ticaret çiftleri sunan her Güney Koreli kripto borsasının, kullanıcılarına gerçek isimli banka hesapları veren yerel bir ortak bankaya sahip olması gerekir. Nonghyup’tan Bithumb‘a ve Coinone‘da olduğu gibi, bir ortak bankanın borsa politikaları üzerinde güçlü bir etkisi olabilir.
Gerçek isimli banka hesapları, bir borsadan fiat para çekmeyi kabul eden kişinin, platformunda kripto ticareti yapan aynı kişi olmasını sağlar. Bu politika, borsaların 25 Mart tarihine kadar Transfer Kuralı ile uyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Upbit ve Korbit borsaları henüz kişisel kripto cüzdanlarıyla ilgili herhangi bir politika değişikliği yayınlamadı. Kore hükümetinin tüm borsaların bu politikaları benimsemesini gerekli gördüğü 25 Mart’a kadar borsaların bu politikaları belirlemesi gerekecek. Statista’ya göre, Upbit yerel işlem hacminin kabaca %76’sını, ikinci sıradaki Bithumb ise yaklaşık %13’ünü temsil ediyor.