Düzenleyiciler stablecoin’ler için yoğun mesai harcıyor. ABD bu konuda net bir çerçeve çizerek vatandaşlarını ve ekonomik sistemini korumak istiyor. Bu noktada düzenleyicilerden beklenen en önemli şey teminat ve finansal faaliyetler için şeffaflık standartları getirmeleri olacak. Tether (USDT) geçmişte düzenleyici çerçevenin dışında olduğu için ciddi hatalar yaptı, bunların tekrarının olmaması gerekiyor.
Stablecoin Düzenlemeleri Neden Karmaşık?
Kelime olarak kulağa son derece hoş gelen stablecoin fiyatı uçup kaçan kripto paraların içinde bir istikrarı temsil ediyor. Fakat birçok uzman bunları eleştirerek hepsini saatli bombaya benzetiyor. Bu doğru olsun ya da olmasın, stablecoin‘leri düzenleme baskısı ivme kazanıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, oyunun kurallarını belirlemekte kararlı görünüyor. Önümüzdeki dönemde stablecoin düzenlemeleriyle alakalı daha elle tutulur şeyler konuşacağız.
Fakat bir sorun var, stablecoinleri düzenlemek o kadar da kolay bir iş değil. Hemen hemen hepsi farklı modellerde hizmet veriyor. Piyasa değerine göre ilk üç stablecoin Tether (USDT), USDCoin (USDC) ve Binance USD (BUSD) hepsi ABD dolarına endeksli çalışıyor. İlgili geliştiricilerine göre, değerlerini her zaman 1 dolarda tutmak için dolar rezervleri ve diğer çeşitli finansal araçlarla destekleniyorlar.
Tether zaten rezervleriyle alakalı yasal inceleme altına girdi. USDC ve BUSD incelendiği ise bunların daha çok banka gibi hareket ettiğini görüyoruz. Daha küçük stablecoinler ise çok sayıda alternatif model kullanıyor. Örneğin Venezuela’nın tartışmalı Petro’sunda olduğu gibi altın veya petrol gibi emtialara sabitlenebilirler. UPCO2 gibi enteresan varlıklar ise karbon kredileriyle bağlantılı çalışıyor. UST kendi kripto varlığını teminat olarak kullandığını zaten açıkladı. Şimdi tüm bunları ele aldığımızda düzenleyici çerçevenin ya çok geniş tutulması ya da banka standartlarını sağlayamayan stablecoinlerin çöplüğe gönderilmesi gerekiyor.
Saatli Bomba Patlamadan Düzenleme Şart
Stabilcoinleri düzenlemeye başlamanın en iyi yolu, onların iddialarına uygun hareket etmelerini sağlayacak kurallar ve protokoller oluşturmaktır. Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde, yakın tarihli bir röportajda, stablecoin’lerin 1:1 itibari para ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Kontrol, denetleme ve düzenlemelerin acil olarak stablecoinler özelinde başlatılması gerekiyor. Toplam stablecoin pazarı 133 milyar dolara ulaşmışken her geçen gün bir saatli bombanın patlamasını bekliyoruz.
Sermaye gereksinimlerinin belli bir standart çerçevesinde stablecoinlere uygulanması gerekiyor. Fakat böyle bir adım atıldığında stablecoin ihraççılarına bankacılık izni de verilmesi gerekmez mi? Sonuçta borç alıp/vererek bu dengeyi kurmak dışında yapabilecekleri bir şey bulunmuyor.