Son veriler, en çok varlık bulunduran 100 Polygon sahibinin tüm MATIC tokenlerinin %91.06’sını elinde tuttuğunu gösteriyor. Bunların çoğu ağ sözleşmeleri olsa da göz ardı edilemeyecek bir kısmın diğer sahiplere ait olduğu görülüyor.
%91, 100 Adresin Elinde
Polygon Ağı sözleşmelerine ait resmi adresler, varlıkların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Aşağıdaki tabloda da görüleceği MATC token arzının yaklaşık olarak %20’si bir staking sözleşmesinde bulunurken ikinci en büyük MATIC tokan sahibinin elinde arzın yaklaşık olarak %16,6’sı bulunuyor. Bu noktada MATIC token sahibi olan kişilerin sayısının 216.000’nin üzerinde olduğunu belirtmek gerekiyor.
Öte yandan MATIC token’a olan ilgi bu yılın başından beri artmış durumda ve bu da fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. Projenin kendisi yıllardır var, ancak yalnızca son 12 ayda pazarda gerçekten ön plana çıktı.
Polygon, Ethereum ağı için tam yığın ölçekleme çözümüdür. Düşük işlem ücretleri ve yüksek verim sağlayarak Ethereum tabanlı projeler için güvenli ve güvenilir çözümler sunmayı hedefliyor. Çözümünün etkinliği ise çözümü entegre eden çok sayıda projeye ve Polygon için muazzam bir büyüme oranına yol açtı.
Arz Dağılımı
SONlamda bu ağ sözleşmeleri, arzın %50’sinden fazlasını oluşturuyor ve kalan %40’ı diğer sahiplerin elinde bırakıyor. Bu noktada bahsi geçen durum, merkezileşmeye sebep olduğu için eleştiriliyor. Ayrıca işlem ücretlerinin artması ve arzın çoğunun küçük bir grup elinde bulunması eleştirilerin artmasına da sebep oluyor.
Öte yandan piyasa değeri açısından büyük kripto para birimleri, Polygon kadar merkezi bir token arzı sahipliğine sahne olmuyor. Örneğin; Ethereum’un en büyük ilk on sahibi arzın %20’sini elinde bulunduruyor.