Bitcoin’in büyük finansal alandaki rolü hala tartışılıyor. Bazı ülkeler lider kripto para birimini yasaklama yoluna giderken bazıları bazı onu yasal varlık olarak kabul ediyor. Kurumsal ve bireysel ilginin artması ile birlikte El Salvador, Bitcoin’i yasal bir varlık haline getiren ilk ülke konumunda bulunuyor. 7 Eylül 2021’de Bitcoin resmi olarak El Salvador’da yasal varlık olarak kabul edildi.
El Salvador ve Bitcoin’in 1 Ayı
Bitcoin’i kabul etme kararı, ekonomik bir teşvikten çok bir tanıtım dublörü olarak görülüyordu. Örneğin; Troubled Currencies Project’in yöneticisi Steve H. Hanke, halihazırda işleyen bir para sistemine “denenmemiş bir fikir” getirme fikrini eleştirdi.
Bunlara ek olarak kripto para birimlerinde yaşanan fiyat düşüşlerinin ardından Nayib Bukele, ülkenin “dipten satın aldığını” açıkladı. El Salvador 6,4 milyar dolar değerinde 150 BTC satın alarak varlıklarını 700 BTC’ye çıkardı. Bitcoin 54.000 dolara yükselirken ülke 1.5 milyar dolarlık kar elde etti.
Öte yandan Chivo Cüzdan uygulamasının piyasaya sürülmesiyle, El Salvador sakinleri airdrop olarak 30 dolar değerinde BTC talep edebildiler. Bitcoin fiyatları yükselirken, BTC sahibi olan her bir El Salvadorlu da %10 artıştan payına düşeni almış oldu. Bununla birlikte airdrop’un amacı vatandaşları, yeni yasa kapsamında mümkün kılınan BTC ödemelerini yapmaya teşvik etmekti.
Elde Edilen Başarılar
Bitcoin’i yasal varlık olarak kabul etmek El Salvador’u önemli bir konuma getirirken çeşitli başarılar elde etmesini de sağladı. Örneğin; yapılan açıklamalara göre, El Salvadorlular, çektikleri paradan daha fazlasını Bitcoin’e yatırıyor.
Öte yandan tüm havale işlemlerinin %9’undan fazlası artık Bitcoin ile yapılıyor. Bukele, giderek daha fazla insan normal bankalar yerine dijital cüzdanlara güvenmeye başladıkça günlük 2 milyon doların üzerinde para gönderileceğini belirtiyor.