Bitcoin’in de içinde yer aldığı kripto para piyasalarının özellikle son zamanlarda yavaşlamaya başladığını görüyoruz. Hacimler ve volatilite azaldıkça piyasada gerçekleşen aktivitelerin artmakta olduğu ifade ediliyor. Analistler ise bu durumda ikiye ayrılıyor: Bitcoin ‘in çok daha büyük bir harekete hazırlandığını savunanlar ve lider kripto para biriminin bir süreliğine durağan aşamaya girdiğini iddia edenler…
Piyasalar Yavaşlıyor
Piyasanın yavaşlaması sanıldığının aksine çok kötü bir şey olmayabilir. Bilindiği gibi Bitcoin’in günlük alışverişlerde kullanılamamasının en büyük sebeplerinden birinin yüksek fiyat hareketlilikleri olduğu ifade ediliyor.
Bunun yanında geride bıraktığımız yılda Bitcoin çok büyük fiyat hareketlilikleri gördü ve insanlar “yarım saat sonra kahvem %20 daha ucuz olacaksa neden BTC ile ödeme yapayım” diye düşünmeye başladı…
Öte yandan Bitcoin üzerinden hızlı bir şekilde yüksek kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar için de bu fiyat hareketlilikleri aslında bir nimet olarak nitelendiriliyor. Çünkü kısa zamanda yaşanan yüksek volatilite iyi kazançlar getirebiliyor.
Analistlere göre genel itibariyle piyasanın yavaşlaması daha büyük hareketlerin habercisi olarak değerlendiriliyor. Günümüzde yaşanan hareketlerde de Bollinger göstergeleri bunu destekliyor.
Most crypto currencies are at or near Bollinger Band Squeeze levels. Time to pay attention.
— John Bollinger (@bbands) December 13, 2019
Yalnızca Bitcoin Değil…
Bunların yanında bu piyasa yavaşlamasının yalnızca Bitcoin’de değil Ethereum gibi diğer kripto para birimlerinde de görüldüğü ifade ediliyor. CoinMetrics tarafından sağlanan verilere göre, Ethereum volatilitesi 2016 yılından bu yana görülmeyen düşük seviyelerde seyrediyor.
Ancak analistlere göre bu durum bir FOMO yaratabilir ve kısa süreli bir durağanlığın ardından yine ciddi fiyat hareketleri yaşanabilir. Bu tahmin eğer gerçekleşirse yatırımcılar memnun olacak. Ancak aldığı kahvenin ödemesini Bitcoin ile yapmak isteyen kullanıcılar yine geleneksel yöntemlerle kahvelerini almak zorunda kalacak.
Dolayısıyla her iki durumda da kazananlar ve kaybedenler olacak. Ancak hedeflendiği gibi Bitcoin’in ve diğer kripto para birimlerinin günlük kullanımda yer alması isteniyorsa volatilitenin yavaşlaması gerekiyor.