Çin merkez bankasındaki bir yönetici, Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin hızla benimsenmesinin geleneksel finansal sistem için büyük bir zorluk oluşturduğu konusunda uyardı.
Geleneksel Finans Tehdidi
Çin Halk Bankası’nın (PBoC) ödeme ve uzlaştırma departmanı direktörü Wen Xinxiang, kripto para birimlerinin ve stablecoin’lerin artan popülaritesi konusundaki endişelerini dile getirdi.
The Shanghai Securities Journal’ın haberine göre Wen, Bitcoin‘in piyasa değerinin şu anda 800 milyar doları ve toplam stablecoin piyasa değerinin 120 milyar doları aştığını işaret ederek, 24 Eylül’de bir ödeme ve uzlaşma forumunda kripto piyasasıyla ilgili büyük riskleri özetledi.
Yetkiliye göre, kriptonun temel zorluklarından biri, endüstrinin ticari bankalar ve ödeme kurumları tarafından desteklenen geleneksel ödeme sisteminden ayrı olarak çalışabilmesidir. Wen’in bildirildiğine göre, kripto para birimleri ayrıca bankaların ödeme hizmetlerinde sorunlara neden olarak takas kuruluşlarının gücünü zayıflatıyor.
Anonimlik Sorunu
Wen ayrıca, kripto para birimlerinin iddia edilen anonimliğinin, onu kara para aklama gibi yasa dışı işlemleri kolaylaştırmak için çekici bir araç haline getirdiğini ve geleneksel finansal sistemin kripto ile rekabet etmesi için daha fazla önlem alınması gerektiğini savundu:
Kripto para biriminin zorluğu çok büyük. Geleneksel finansal sistem, finans endüstrisindeki büyük teknoloji şirketlerinin rekabetine yanıt verdiğinde, tekel karşıtı çabaları artırmak ve kişisel gizlilik ve bilgi korumasını güçlendirmek için yasa ve denetim gibi geleneksel yöntemlere de güvenebilir.
Wen’in sözleri, Çin’in bu yıl kripto işlemleri ve madenciliğini engellemeye devam etmesi ve yerel yetkililerin birden fazla madencilik çiftliğini kapatması ve kripto işlemlerini askıya alması nedeniyle Çin hükümetinin kripto karşıtı duruşunu bir kez daha teyit ediyor.
PBoC’nin başkan yardımcısı Fan Yifei, daha önce Temmuz ayında stablecoin’lerle ilgili endişelerini dile getirerek, özel ödeme sistemindeki gelişme hızının “çok endişe verici” olduğunu belirtmişti. Çin hükümetinin stablecoin’ler konusundaki şüpheciliğine rağmen, bazı yerel oyuncular Çin’in merkez bankası dijital para birimi olan dijital yuan’a sabitlenmiş merkezi olmayan stablecoin’leri deniyorlar.