Dünya artık tamamen merkezsiz bir hal almaya başladı. Ülkelerin sınırları, para birimleri, dilleri ya da kültürleri merkezsizleşen dünyada sadece küçük birer ayrıntı olarak yer almaya başlıyor. Çünkü artık internet ve özellikle sosyal medya uygulamaları sayesinde bu detayların tamamı rahatlıkla aşılabiliyor.
Günümüzde Sosyal Medya
Anında kilometrelerce uzağınızdaki ve konuştuğu dili hiç bilmediğiniz biriyle sohbet etmeye başlayabiliyorsunuz. Çünkü çeviri programları dil sorununu da rahatlıkla ortadan kaldırıyor. Örneğin Instagram uygulamasını kullanarak sevdiğiniz bir ünlünün neredeyse tüm gününe şahit olabiliyorsunuz. Ya da aşık olduğunuz kişinin hayatında biri olup olmadığını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Çünkü önceden insanlar yaşadıklarını kendileri için yaşarlarken günümüzde çoğu kişi sosyal medyada paylaşmak için bir şeyler yaşıyor ve yaşadığını da anında paylaşıyor. “Bu görüntüler nerede kaydediliyor?, Daha sonra bana karşı kullanılabilir mi?, İleride hayatımı etkiler mi?” soruları ne yazık ki sorulmuyor.
Bu soruları soran ve gizliliğine önem veren kişiler de zaten ya daha az paylaşım yapmayı ya da merkezsiz sosyal medya uygulamalarını kullanmayı tercih ediyor.
Merkezsizleşme ve Sosyal Medya
Örneğin, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Diaspora adlı sosyal medya uygulamasında sunucular bağımsız olarak çalışıyor ve kullanıcılar kendi verilerinin kontrolünü ellerinde bulundurur. Bunun yanında Minds uygulamasının iki milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor ve bu uygulama hiç bir şekilde sansür uygulamaması ile tanınıyor.
Ayrıca geliştiriciler platformlarının merkezsiz ve güvenli olması için Blockchain teknolojisinden de faydalanıyor. Hatta tam merkezsizliğin sağlanması için uygulama içi ödemelerin kripto para işlemleriyle yapıldığı uygulamalar da var.
Günümüzde hem sosyal olmak hem de kişisel verilerinden ödün vermemek isteyen kişiler bu tip uygulamaları tercih ediyor. Bu konuda en çok karşımıza çıkan günümüzde en çok kullanılan uygulama muhtemelen Telegram… Telegram üzerinde yaptığınız görüşmeler sadece size özel kalıyor ve bilgiler hiçbir şekilde paylaşılmıyor. Bunun yanında her ne kadar WhatsApp’da konuşmaya ilk başladığınız anda “bu görüşmedeki mesajlar uçtan uca şifreleme ile korunur” mesajını alsanız da uygulamanın Facebook merkezli bir mesajlaşma uygulaması olduğunu unutmamak gerekir…
Jack Dorsey’nin Son Girişimi
Twitter ve Square CEO’su Jack Dorsey, sosyal medya alanında merkezsizliğe en çok önem veren isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dorsey yaptığı son açıklamalarda, Twitter’ın açık ve merkesiz bir sosyal medya standardı geliştirmek amacıyla kurulan küçük ve bağımsız bir ekibe fon sağladığını belirtti. Bu konuda nihai amacın Twitter’ın da bu standartlardan faydalanması olduğu ifade ediliyor.
Hem Anthony Pompliano hem Vitalik Buterin tarafından destek bulan bu girişim, Twitter’ın merkezsizleşmesinin bir adımı olarak görülüyor. Dorsey yaptığı açıklamalarda herkesin talep ettiği belli bir şirketin ya da hükümetin kontrolünden uzaklaşma hayalinin Blockchain teknolojisi ile uygulanabilir hale geldiğini ifade ediyor.
Özellikle Facebook’un veri skandalının ardından kullanıcılar artık kendi verilerinin kontrolünü kendi ellerinde tutmak istiyorlar. Şahsen ben de, ben izin vermediğim sürece hiç kimsenin hiç bir bilgime ulaşmasını istemiyorum. Dolayısıyla bu noktada merkezsizleşme ve Blockchain devreye giriyor. Üçüncü bir tarafa güvenmeden kendi bilgilerimizin kontrolünün kendi elimizde olacağı merkezsiz bir dünyaya doğru ilerliyoruz…