Çin son zamanlarda Blockchain ile ilgili adımlar atan ve bu konuda adından en çok söz ettiren ülke olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bilindiği gibi Çin bir yandan da kripto paraları yasaklama, borsalara engeller getirme gibi adımlar da atıyor. Dolayısıyla Çin bir yandan Blockchain teknolojisini kullanmaya hevesli görünürken bir yandan da Blockchain’in asıl meyvesi olan kripto para birimlerini yasaklayıcı önlemler alma peşinde koşuyor. Bunun yanında bir de Çin kendi kripto para birimini çıkarmak için çalışmalar yürütüyor ve bu konuda da son aşamalara gelinmiş durumda…
Dolayısıyla Çin’in neyin peşinde olduğunu tüm ekosistem merak ediyor…
Blockchain İle Gelecek Kısıtlamalar
Eğer Blockchain teknolojisi amacına uygun kullanılmazsa özgürlük getirmek yerine tam tersi bir esaret başlatabilir… Çünkü Blockchain teknolojisi ile atılan her adımın takip edilebilme şansı var. Blockchain örneğin tedarik zincirlerinde kullanıldığında oldukça özgürlükçü ve yenilikçi bir gelişme olarak görülebilir. Çünkü kullanıcıya ürünün en baştan en sona yolculuğuna şahit olma ve ne yediğini bilme imkanı sunar. Ancak Blockchain teknolojisini hükümetler alıp vatandaşların takip edilmesi için kullanırsa, işte o zaman durum tamamen değişir.
Ben Çin’in Blockchain teknolojisine birden bu kadar önem vermesinin arkasında baskıcı politika olduğunu düşünüyorum. Çünkü Çin zaten gerek internette yaptığı engellemelerle gerekse vatandaş puanlaması yöntemi ile ülkesinde yaşayanları yakın takibe almaya çalıştığı biliniyor. Özellikle vatandaş puanlaması ile neredeyse atılan her adımdan hükümet haberdar olacak. E bu duruma bir de en son teknolojinin entegre edildiğini düşünün…
Ayrıca Blockchain teknolojisinde kaydedilen her şey değiştirilemez şekilde kaydedildiği için için atılan her adım sonsuza kadar kayıtlı kalacak.
Bu durum her ne kadar hukuki durumlarda işe yarayacak olsa da benim fikrime göre insanların özel hayatlarına kesin anlamda müdahale anlamına geliyor. Şahsen ben attığım her adımın kaydedilmesini ve bunun yıllar boyunca saklanmasını istemezdim… Gerçi şu anda kullandığımız sosyal medya uygulamaları, akıllı telefonlar, bilgisayarlar hatta akıllı televizyonlar bunu yapmaya çalışıyor. Ancak Blockchain işin içine girdiğinde durum çok başka olabilir.
Blockchain’in Asıl Amacı
İlk dönemlerde kripto para birimlerinin altında yatan teknoloji olarak tanıdığımız Blockchain teknolojisi sonrasında çok çeşitli alanlarda kullanılmaya başladı. Yardım kuruluşlarından tedarik zincirlerine, telif ödemelerinden sağlık kuruluşlarına, ödeme çözümlerinden merkezsiz uygulamalara ve nesnelerin internetinden yönetişim alanına kadar birçok alanda Blockchain’in kullanıldığına şahit oluyoruz.
Bu gibi alanlarda amacına hizmet edecek şekilde kullanılan ve adeta çığır açan bir teknoloji, vatandaş takibi için kullanılmaya başladığında işler çığrından çıkabilir. Dizi ve filmlerde izlediğimiz, hükümetler tarafından sürekli kontrol edilen ve bundan memnun olmayan insan topluluklarına dönebiliriz.
Dolayısıyla her ne kadar Blockchain konusunda Çin’in attığı adımların ekosistem açısından büyük önemi olsa da bu konuda çok temkinli davranılması gerektiğini düşünüyorum… Nasıl ki internet gibi, ilaçlar gibi en faydalı gelişmeler amaçlarından saptırıldığında bir tehdide dönüşebiliyorsa, Blockchain teknolojisinde de aynı durum yaşanabilir…