16 Nisan Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlanan bir yönetmelik ile ülkemizde ilk defa “kripto para” terimi yasal bir belgede kullanılmış oldu. Bu her nede kara olumlu bir gelişme gibi görülse de yönetmeliğin içeriği bazı yasakları içeriyor.
Bitcoin İle Alım Satım Devri Bitti Mi?
“Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” adı ile yayınlanan belgeye göre artık Türkiye’de kripto para birimleri kullanılarak alışveriş yapılamayacak. Yani özellikle son zamanlarda duyduğumuz “Bitcoin ile gayrimenkul alım satımı ya da kripto paralar ile otomobil alım satımı” gibi işlemler 30 Nisan itibari ile yasak statüsünde yer alacak.
Buna ek olarak yönetmeliğe göre elektronik para kuruluşlarının kripto para alım satımı yapması ya da kripto para işlemlerine aracı olmasının da önü kapatıldı. Dolayısıyla artık Papara gibi kuruluşlar ya da kredi kartları ile kripto para alım satım işlemleri yapılamayacak gibi görünüyor.
Ancak bu noktada kripto para borsaları ile ilgili şu an için herhangi bir açıklama olmadığını ve vatandaşların kripto para borsalarında işlemlere devam edebileceğini belirtmek gerekiyor. Yani kripto para birimleri değil, kripto para birimleri ile alışveriş yapmak ve elektronik ödeme sistemlerinin aracılık etmesi yasaklanmış oldu.
Yönetmeliğin Önemi ve Yorumu
Bu belge, ülkemizde “kripto para” terimini kullanan ve tanımlayan ilk resmi belge olması sebebiyle önem taşıyor. Ayrıca belgede kripto para borsalarından da bahsediyor. Dolayısıyla devlet bu belge ile borsaların varlığını kabul etmiş oluyor. Bu sebeplerle her ne kadar yasaklardan söz edilse de “Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor.
Bunlara ek olarak elektronik bir sistemde, elektronik ödeme yöntemlerinin yasaklanmış olması ironik bulunuyor. Kripto para birimleri tamamen elektronik olarak çalışan sistemlerdir ve Bitcoin’in teknik dokümanın başlığı dahi “Eşten eşe elektronik nakit sistemi”dir. Elektronik para kuruluşlarının bu tablodan çıkarılmak istenmesi ise devletin kontrolü kaybetmek istememesi şeklinde yorumlanıyor.