Günümüzde Merkez Bankaları daha verimli ödeme yöntemlerine yönelmeye başlıyor. Çünkü hem zaman hem maliyet açısından günümüzde kullanılan ve artık geleneksel sayılabilecek yöntemler hem müşteriler hem bankalar için ciddi sorunlar yaratıyor. Kripto para birimleri de tam olarak bu noktada ekosisteme dahil oluyor ve bahsi geçen sorunlara çözümler getiriyor…
Sınır Ötesi Ödemeler ve Kriptolar
Bildiğini gibi artık hız çağında yaşıyoruz. Yaptığımız her işlemin anında gerçekleşmesini ve bir de bunun çok düşük ücretlerle olmasını talep ediyoruz. Ancak geleneksel sistemlerin yetersizliği deyim yerindeyse anlık işlemlerde adeta ter döktürüyor. Eğer çok acil bir para transferi yapmanız gerekiyorsa geleneksel sistem size “Önce sisteme sormam lazım, önce hesabını kontrol etmem lazım, dur bir de merkez bankasına sorayım belki işleme izin vermez, karşı ülkede işlem saati dolmuş yarına kalacak işlemin…” gibi bahaneler sunuyor ve o işlem bir türlü gerçekleşmiyor. Gerçekleşse bile o çok acil durumun bir önemi kalmamış oluyor.
Daha önce de burada dile getirdiğim gibi, yatırımcılar açısından kripto para birimlerinin fiyatı her ne kadar çok önemli olsa da asıl hız ve maliyet konusunda özellikle finansal alanda ciddi değişiklikler yapacağını düşünüyorum. Hatta bu değişikliklerin çoktan yapılmaya başladığını da görüyorum. Örneğin az sonra bahsedeceğim gibi son olarak Hong Kong ve Tayland kripto para birimlerinin hız ve maliyetsizlik avantajından faydalanmayı seçen son iki ülke oldu…
Bunun yanında özellikle Ripple kullanıcılarına sunduğu çeşitli kolaylıklarla bu konuda adından en çok söz ettiren kripto olarak karşımıza çıkıyor. Yatırımcıların istediği gibi bu durum fiyatı etkilemese de kullanan kişilere ve firmalara büyük kolaylıklar sunuyor.
Hong Kong ve Tayland
Tayland ve Hong Kong, iki ülke arasındaki işlemlerde daha hızlı ödemelerin gerçekleşmesini sağlamak adında dijital para birimleri üzerinden bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Bilindiği gibi çoğu ülke artık kripto para birimleriyle ilgili açıklamalar yapıyor ve adımlar atıyor. Bu adımlar Çin gibi bazı ülkelerde kısıtlayıcı önlemler almak yönünde atılırken Hong Kong ve Taylan gibi ülkeler bu yeni teknolojik gelişmeden faydalanmayı tercih ediyor.
Yapılan son açıklamalara göre, iki ülke sınır ötesi transferler için prototip oluşturma sürecinin bir parçası olarak iki aşamalı bir dijital token çıkarmak amacıyla bir anlaşma imzaladı. Girişime Project LionRock-Inthanon adı verildi ve ilk aşamada katılımcı bankalara token’ların verilmesi planlanıyor.
Hong Kong Para Otoritesi ve Tayland Merkez Bankası arasındaki fintech işbirliği Mayıs ayında kurulmuştu. Ancak dijital para birimi adımları daha yeni atılmaya başlanıyor. Bunun yanında iki ülkenin yıllık olarak yaklaşık 20 milyar ABD doları ticaret hacmine sahip olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu alanda dijital para birimlerinin kullanılacak olması ciddi bir benimsenme oranını da birlikte getirebilir…