Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), her dört yılda bir madencilerin elde ettiği blok ödüllerinin yarılanacağı bir şekilde tasarlandı. Satoshi Nakamoto’nun bu mükemmel icadı aslında arz talep dengesini her 4 yılda bir düzenleyip, BTC’nin enflasyona dayanıklı ve bundan etkilenmeyen bir yapıya sahip olmasını sağlamakta. Peki Bitcoin blok ödülü yarılanması tam olarak ne ve ne gibi faydaları veya zararları var? İşte bunların hepsini sizin için hazırladığımız Bitcoin blok ödülü yarılanma yazısında bulabilirsiniz. Ayrıca bu yazıda; bitcoin halving ne demek, bitcoin halving ne zaman, bitcoin halving tarihleri, bitcoin yarılanma tarihi, btc halving, btc halving 2020, btc halving ne zaman, btc halving nedir ve kripto halving kavramlarına değiniyoruz.
Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması
Bitcoin madencilerinin sahip oldukları donanımın işlemci gücü ile yaptıkları kazım işlemi, onlara belirli miktarlarda ödül yani kısaca kazanç sağlamakta. Madenciler de ağı güvenli ve işlevsel tuttukları için hem blok ödüllerinden hem de BTC ağında yapılan işlemlerin onaylanmasından elde ettikleri komisyonlardan kazanç sağlayabilmekteler.
BTC Halving Tarihleri
3 Ocak 2009 tarihinde resmen ilk bloğun hayata geçmesi ile dünyamıza giriş yapan BTC, o tarihlere her blok başına 50 BTC ödül vermekteydi. Daha sonra ilk yarılanmanın yaşandığı 28 Kasım 2012 tarihi itibariyle blok ödülü yarılandı ve 25 BTC’ye düşürüldü.
9 Temmuz 2016 yılında yaşanan ikinci yarılanma, blok ödülünü 12,5 BTC’ye düşürürken, dördüncü yarılanma için de geri sayımı başlatmış oldu.
Bitcoin Ödül Yarılanması Ne Zaman?
Mevcut hash rate hesaplamasına göre 18 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşmesi beklenen dördüncü blok ödülü yarılanması, BTC ödülünü 6,25’e düşürecek.
Bitcoin Halving 2020
Bütün finans dünyasında geçerli değişmez ilkelerden birisi arz – talep dengesi olarak bilinmekte. Bitcoin’in sadece ve sadece 21 milyon üretilebileceği ve kullanımdaki BTC miktarının çeşitli aksaklıklar (cüzdanın kaybolması, yanlış adrese BTC gönderilmesi) nedeniyle bundan daha da az bir seviyeye ineceği göz önüne alınacak olursa, günlük üretilebilen BTC miktarı yani arz ne kadar düşerse, talebin artmasının fiyata o kadar fazla etki edeceği bilinen bir gerçek.
Her bir yarılanmanın dörder yıla arayla gerçekleştiği ve Bitcoin’in 4 yıllık sürede ciddi bir tanınma ile kullanım elde ettiğini de hesaba katarsak, talebin artması da arzın azalmasına katkı sağlamakta. İki önemli değişimi bir araya getirdiğimizde, her bir yarılanma ile Bitcoin’in fiyatının ciddi anlamda artma potansiyeli ortaya çıkıyor.
Bitcoin Yarılanma 2020
2012 ile 2016 yılı arasındaki sürede 5,250.000 BTC üretilirken, 2016 ile 2020 yılı arasındaki sürede 2,625.000 BTC üretilebildi. 2020 ile 2024 yılı arasında ise yeni yarılanma nedeniyle bu miktar yarılanacak ve sadece 1,312.500 BTC üretilebilecek.
2020 yılı blok ödülü yarılanmasının, 2012 ve 2016 gibi bilinmeyen ve tanınmayan bir Bitcoin yerine, ABD Başkanı Donald Trump gibi önde gelen isimlerin bile söz ettiği bir Bitcoin ile gerçekleşeceğini düşünecek olursak, bu seferki yarılanma gerçekten de tarihteki en etkili yarılanma olabilir.